Followers

"LOVE MEMO"

"LOVE MEMO OF THE DAY"

New Entry : Isnin, Rabu & Jumaat. Sabtu ahad cuti...hehe..

Enjoy reading guys! ;D


Love,
Ara

Wednesday, September 11, 2013

"Aiseyman, Driver Aje - Bab 30"


“LAGI lima minit birthday awak kan?”

Pelangi tersentak. Dikerling jam loceng di atas meja. Sebelas lima puluh lima minit malam. Pelangi menoleh kembali ke skrin telefon bimbitnya. Nama ‘Amer_tuankecik’ tertera di situ. Ha’ah Amer, esok birthday saya! Tapi macam mana awak tahu?

“Err… Macam mana awak tahu?” Soal Pelangi sedikit gusar. Hairan sungguh! Semua benda pun dia tahu. Bahaya ni.

“Saya tahulah. Hebat kan saya?” Suara Amer kedengaran agak bangga di situ.

Bibir Pelangi menjuih. Hebat apanya. Menakutkan aku lagi adalah. Dah macam stalker mengintip orang.

“You just made me wonder. Would you mind to tell me the truth?” Luah Pelangi.

Amer ketawa kecil. “Takut ke?” Soalnya.

Eh. Eh. Of course! “… Tak adalah takut… Cuma, nak tahu aje.” Lain yang dirasa, lain pula yang diluah. Ego Pelangi. Ego.

Amer masih lagi dengan tawanya. Entah apa yang lawak.

“Cakaplah betul-betul. Janganlah ketawa…”

“He He. Kalau awak marah lagi saya nak ketawa.”

“Kenapa? Marah saya ni nampak macam kelakar ke?” Pelangi makin hairan. Geram pun ada ni.

“Eh taklah. Dia bukan kelakar, dia macam adorable sangat…”

Sigh! Keluh Pelangi. “Lain yang kita tanya, lain pulak yang awak jawab, Amer…” Nada suaranya mendatar.

“Okey. Okey. Let me tell you this. Ingat tak petang tadi waktu saya pulangkan balik beg awak yang terputus tu?”

“Erm, ha’ah.” Tak payahlah nak mentioned ‘terputus’, cakap pulangkan beg sudah. Duh!

“… Err, saya ternampak IC awak time tu.” Lambat-lambat Amer memberitahu.

“Oh! So awak tahu tarikh lahir saya dari IC saya tu lah yer?” Pandai!

“Yup, exactly! Awak marah ke?”

“Hmm… Tak adalah nak marah. Bukannya apa pun…” Senada tone suara Pelangi ketika itu. Betullah tu. Tak sengaja nak nampak kan? Kalau sengaja memang padahlah, mungkin sekarang ni dia dah get ready nak buka langkah silat gayung untuk mengayung lelaki itu. Amboiii… Biasa ni tengok IC orang.

“Glad to hear that.” Amer senyum dalam hati. Dia risau jugak tadi kalau-kalau Pelangi fikir lain. Yelah… Manalah tahu, kalau-kalau cik gadis terasa hak peribadinya telah dicerobohi. Almaklumlah, Pelangi, effect dia mesti nak over react sikit…

Pelangi hanya diam. Diam sebab mengantuk. Berulang kali jugalah dia menguap sampai meleleh-leleh air mata. Jangan dia tertidur sudah. Kasihan nanti Amer cakap sorang-sorang. Steady Pelangi. Steady!

“… Awak nak tahu sesuatu tak Pelangi?”


Kening Pelangi terjongket sedikit. Apa lagi ni… Aku ni dah pejam celik pejam celik nak padam ni… “Tahu apa?” Nak tak nak dia menyoal.

“Erm… Bagi saya lah kan, kalau awak buat apa pun semuanya nampak sweet. Semuanya kena dengan awak. Tenang saja hati saya ni bila dapat tengok muka awak tu. Rasa lapang. Rasa macam semua masalah dalam dunia ni boleh settle bila tengok muka awak. Bila awak senyum, bila awak gelak, saya rasa bahagia. Bila awak marah, awak comel sangat…” Beritahu Amer. Ikhlas. Kalau boleh semua pujian yang ada, yang dia tahu dia nak hadiahkan pada gadis itu. Sungguhlah rasa sayangnya pada gadis itu semakin menebal. Sepanjang dari perjalanan balik ke rumahnya tadi, wajah Pelangi tak lekang dari mindanya. Sekejap-sekejap dia tersenyum, sekejap-sekejap dia ketawa. Entahlah kenapa. Dah macam orang kurang waras pun ada. Kalau diikutkan hatinya, memang sekarang ni jugak dia nak culik Pelangi lepas tu bawa pergi jumpa tok kadi suruh nikahkan terus!

Pelangi terdiam. Berkerut seribu terasa dahi dan hidung ketika itu. Ni sesi luah perasaan ke apa ni? Agak-agak sikit bro! Dah tengah malam buta ni. Mabuk ke? Atau deman kepialu? Ke senggugut? Eh.

“… Saya ikhlas ni Pelangi.” Sambung Amer lagi bila Pelangi diam seribu bahasa. Memang rasanya terlalu awal untuk dia meluahkan isi hatinya. Dia sendiri tidak menyangka yang dia akan pergi sejauh itu. Dia cuma takut. Takut pada satu perkara yang masih belum pasti. Setiap kali bila dia lihat Pelangi, dia rasa macam dia sudah temui ‘mrs right’ yang akan sehidup semati dengannya, dia dah jumpa bidadari yang selama ini dia cari. Memang dia tahu semua ni agak tergesa-gesa. Dia tahu risiko yang bakal dia terima. Tapi biarlah. Setidak-tidaknya dia berani. Lebih baik dia mulakan langkah pertama sebelum terlambat. Lagi-lagi selepas melihat kemesraan yang semakin berputik di antara Irham dan Pelangi petang tadi, lagilah dia risau. Rasa macam nak terus cakap ‘Pelangi, I love you… Jom kita kahwin!’

“Err… Dah cukup kut Amer. Seram sejuk pulak saya rasa ni. Awak sihat ke tak?” Teragak-agak Pelangi nak membalas kata-kata Amer. Ikhlas memang dia tahu lelaki itu ikhlas. Tapi macam over sangat pulak ni. Desisnya sendiri.

Amer senyum. Senyumannya meleret. Dia membayangkan riak Pelangi ketika itu. Dia sedar Pelangi tidak biasa dengan semua ini. Mungkin baginya terlalu awal. “Don’t worry. Saya tahu batas saya. Saya cuma bagitahu apa yang saya rasa…”

“Err… Okey. Hiee…” Eh, ape ke ‘hiee’ pulak yang aku balas? Pelangi tepuk dahinya sendiri. Silly me!

“Eh, dah pukul dua belas sepuluh minit dah! It’s your day! Happy birthday, dearie Pelangi… May you have all the joy your heart can hold, all the smiles a day can bring, all the blessings a life can unfold. May you get the World’s best in everything! May Allah bless you… May all dream comes true. Be a good girl even though I know you will. Right?”

“Ya… ya right. Inshaa’Allah…” Ayat Pelangi mati di situ. “Thank you. Thank you, Amer. Terharu saya...” Tambahnya lagi. Suaranya bergetar sedikit. Nak nangis! Dah lama dia tak dengar ucapan hari lahir sebegitu. Kali terakhir pun rasanya waktu dia di sekolah rendah dahulu.

“I sweet kan? I tahu…”

“Sweet talker yes you are!”

“Oh well, boleh je kalau awak nak menangis…” Amer mengusik.

Pelangi tertawa kecil. “Big girl don’t cry…” Balas gadis itu walau pada hakikatnya dia kini sedang mengesat air mata yang mengalir. Sampai hati awak, Amer. Awak buat saya nangis. Wuwuwuwu…!

“Esok awak cuti kan? Jom celebrate?”

“Esok?” Cuti memang cuti. Tapi… “Err… Saya kena tanya…-

“Alah… Please, no more rejection this time.” Laju Amer memotong. “I akan minta izin dari Irham.” Sambungnya.

“Ehhh… Tak payah. Tak payah.”

“Laaa… Kenapa? Takut?”

“Err… Bukan. Cuma… Tak apalah, biar saya yang beritahu dia esok.”

“Oh okay. As you wish.... So?”

“So. So?”

“Jangan main-main, Pelangi. So meaning? Esok confirm?” Amer mula teruja.

“Awak rasa?” Turn Pelangi pula nak mengenakan Amer.

Lelaki itu mengeluh. “Awak nak kenakan saya pulak ke apa ni?"

Pelangi diam. Dia masih berfikir sebenarnya. Boleh ke dia keluar dengan Amer esok? Takpe ke? Erm… Takpe kut! Tawakkaltu‘Ala-Allah ajelah… “Inshaa’Allah. Dengan Izin Allah…” Putus Pelangi akhirnya sekaligus membuatkan hati Amer menjerit kegembiraan. Rasa macam nak terjun katil pun ada ni!

Alhamdulillah… Alhamdulillah… First step dah berjaya! Ini baru permulaan. More steps to come, Amer.



‘ENCIK Irham… Saya off hari ni. Nak keluar dengan kawan’

Send!

Menunggu.

Tunggu.

Masih menunggu.

-

-

Beep. Beep.

‘Okay’

Senyum. Meleret.


“FOR you.”

Masuk saja ke dalam kereta Pelangi sudah dihadiahkan dengan sejambak bunga rose berwarna pink.

“Roses untuk?”

“Well… It’s another day for you. God picked another petal on your flower. So, we should start our extremely happy-to-be day with something yang simbolik and roses are something yang saya tahu akan buat awak happy whole day…” dengan senyum manis Amer menjawab.

“Oh.” Pelangi terharu. Apa ni… Saya belum panas lagi awak dah nak buat saya nangis… “Nice roses by the way.” Puji Pelangi. Dear bad feeling, please stay away.

“No problem. For your info, pink roses for thank you and appreciations… Cuba count.”

“Err, kira total bunga?” Soal Pelangi teragak-agak.

“Yes!”

Dahi Pelangi berkerut. Dah kenapa aku nak kena kira bunga pulak ni… “Erm. Okey. Satu, dua, tiga…. Lima belas. Enam belas… Dua puluh, dua puluh satu, dua puluh…” Walaupun macam weird, dia gagahkan juga kiraannya. “Total dua puluh empat?”

Amer senyum. Angguk. “Dua puluh empat kuntum bunga untuk tanda saya tak boleh berhenti dari teringatkan awak dua puluh empat jam.” Tudiaaa… Ayat-ayat cinta Amer sudah mula keluar.

Pelangi malu. Pipinya dah berubah warna. Terasa semua darahnya dah menyerbu ke muka. Alahai Amer… Janganlah buat saya malu-malu macam ni. Tak tenang duduk dah saya ni.

“Suka?” Soal Amer bila Pelangi hanya mendiamkan diri.

Pelangi angguk. Suka sangat! Jeritnya dalam hati.

“Malu?”

Pelangi angguk lagi. Gila tak malu!

“Don’t be. Baru nak start ni… Will see how long you can stand”

Pelangi jongket kening. Ayat berbaur ugutan nampak.

“So, shall we?”

Pelangi diam. Dalam kepalanya sekarang ni bersarang pelbagai soalan.

“Birthday girl… Are you ready?”

“Err… Yes. Yes.” Jawab Pelangi teragak-agak.

“Good. Seatbelt please.”

Pelangi menarik seatbelt nya perlahan. “Done” sengih.

Amer masih dengan senyum manisnya. Kereta digerakan tanpa sebarang kata.

Pelangi tunduk. Ya Allah… Lindungi hamba-Mu ini dari sebarang perkara yang tidak baik. Amin. Doannya di dalam hati.



“BARU bangun, Ir?” Soal Datin Yuhanis sebaik saja melihat kelibat Irham berjalan melintasinya.

“Ha’ah bonda. Semalam tidur lewat. Tengok football match.” Jawab Irham sambil merebahkan tubuhnya di atas sofa.

Datin Yuhanis menggeleng. Boleh pula dia tidur balik kat atas sofa tu.

“… Sayang buat apa tu?” Soal Irham pada Alice yang sedang duduk membelakangkannya. Rasanya sedang menulis sesuatu. Fokus aje tengoknya tu.

“Dowing.” Jawab Alice ringkas.

Irham tercengang. Dowing? Dowing apakah?

“Nah, bangun minum susu ni dulu. Alas perut.” Datin Yuhanis menghulurkan segelas susu kepada Irham yang masih berbaring. Macam baru lepas berperang, letih benar nampak gayanya.

Irham menyambut gelas yang berisi susu itu dan terus diteguknya. Laju!

“Bismillah dulu, Ir.”

Errkkk… Alhamdulillah. Gelas kosong dipulangkan. Irham sengih.

Bertuah punya anak. Datin Yuhanis sekali lagi menggeleng melihat gelagat si anak yang dah besar godang tapi perangai masih macam budak-budak kecil!

“Gandma… Engok ni, antik tak Alice buwat?” Alice menunjukan lukisan yang dibuatnya kepada Datin Yuhanis.

Irham disebelah turut melihatnya. Dahinya berkerut. Ada gambar kek, ada gambar budak kecil sorang, Err… Budak. Eh bukan, macam gambar budak perempuan tapi tinggi sikit dari gambar yang lagi satu. Dia macam… Erm. Macam tengah tiup sesuatu… Lepas tu ada tulisan. Ha…PY… BIR… Ada huruf ‘P’ macam ‘D’. Eh ke memang huruf ‘D’. Ada ‘A’ senget, ada dua hurup ‘K’ ditulis senget jugak. Ada huruf ‘T’ tapi terbalik. Err, dahi Irham semakin berkerut. Apa yang awak cuba nak tulis ni Alice sayanggg… Pening Papa Ir nak faham.

“Wahhh… Pandainya cucu grandma ni. You did this Alice?”

“Yesh. For kakak.” Jawab Alice dengan senyum bangga. Proud little girl! Tangan Irham ditariknya. “Papa Ir, today is ber, berday kakak” Beritahu Alice seakan berbisik.

“Hah? Err… Bonda, please translate.” Pagi-pagi ni memang Irham susah sikit nak digest setiap butir patah perkataan yang keluar dari mulut anak kecil itu.

Datin Yuhanis tergelak kecil. “Dia buat untuk Pelangi. Hari ni kan birthday dia.”

“Hah? Ir tak tahu pun!”

“Kamu tahu apa. Tidur pun bangun pukul satu petang. Sebelum keluar tadi dia ada beritahu kami, dia nak keluar celebrate birthday. Dahlah, bersiap. Kita keluar sekejap. Bonda ingat nak buat surprise untuk Pelangi nanti…”

“Surprise?” Irham kembali merebahkan tubuhnya. “Surprise apanya? Tak payahlah. Buat penat aje.”

Datin Yuhanis memukul bahu anaknya itu. “Ek eh, penat apanya. Irham tu yang sepatutnya kena teruja nak sambut birthday dia.”

“Eleh… Driver aje pun. Bukannya girlfriend, Ir.”

“Irham… Hati-hati sikit bila nak cakap apa-apa tu. Nanti takut termakan diri. Mana tahu esok lusa jadi isteri Irham pulak…”

Erk, isteri!? Ishhh… Bonda ni mengarut aje! “Okeylah bonda, Ir nak mandi.” Irham bangun. Bahaya kalau lama-lama di situ. “Alice, nanti kita belikan kakak kek birthday ya?”

Alice angguk. Senyum. “Buy kak beg too…”

“Beg? Kenapa beg?” Soal Datin Yuhanis. Hairan. Dalam banyak-banyak hadiah yang boleh dibeli, kenapa Alice mencadangkan Irham untuk beli beg. Must be something “Ir… Alice? Ada apa-apa yang you all sorokkan dari grandma ya?

Err… Irham terdiam. Terkejut juga bila Alice mengingatkan dia tentang hal itu. Dia pun dah lupa. Lupa yang sebenarnya sengaja dibuat lupa.

“No. No… annot tell gandma, cikret. Alice dah pomish engan papa Ir. Hiee…”

“Amboi… Dah pandah nak ber-secret, secret dengan grandma. Cubit hidung tu baru tahu.” Datin Yuhanis rangkul Alice dalam pelukannya. Terkekek-kekek Alice ketawa bila pinggangnya digeletek oleh grandma angkatnya itu. “Angan gandma, angannn. Geli, hieee!”

Irham masih lagi berdiri tegak di situ. Dia kenal sangat dengan dialog dan memek muka ‘hiee’ yang baru saja dibuat oleh Alice sebentar tadi.

“Ni siapa pula yang ajar Alice cakap ‘hieee’ sambil buat muka innocent tak bersalah macam tu??” Soalnya tak puas hati.

“Ir rasa siapa yang ajar?” Datin Yuhanis sengaja menyoal kembali. Dia tahu Alice sudah terikut-ikut dengan perangai Pelangi. Siapa lagi dalam rumah ni yang suka cakap dan buat memek muka innocent macam tu kalau bukan Pelangi? dan dia juga tahu Irham pantang betul bila mendengar perkataan itu. Rasa macam nak bagi siku! Katanya dahulu.

Irham diam. Dia tahu siapa tapi sengaja tak nak sebut.

“… Alice, cakap ‘hiee’ then show us the ‘hiee’ face please… Papa Ir nak tengok.” Pinta Datin Yuhanis sengaja mahu mengusik Irham.

“Hieeee…” Alice mengikutkan saja.

“Eii-ewww Alice, please stop! Papa Ir tak suka laaa… You don’t give me that face again tau!” Tingkah Irham sambil berlalu. Cukuplah sorang buat aku menyampah dalam rumah ni. Jangan ada dua!

Datin Yuhanis dah meletus tawa. Alice yang tidak tahu hujung pangkal cerita juga turut ketawa bila melihat grandma nya ketawa.

“Good girl, Alice. Next time kita buat lagi.”

Alice angguk.

Hati Datin Yuhanis berbunga mekar. Dia senyum. Senyum yang meleret.



Bersambung :D



+++++++++++++++++++++++



Sneak Peak Next Entry (13.9.13)

“Happy birthday.”

“Erm.” Jawab Pelangi pendek. Sakit hatinya masih bersisa. Milo yang sudah berisi air panas dikacau perlahan. “Kalau tak ada apa-apa. Saya masuk bilik dulu.” Sambungnya lagi. Tak suka! Tak suka! Hati Pelangi membentak. Dia mahu segera berlalu dari situ.

“Hm. Tadi tu so…- tadi tu aku tak maksudkan apa-apa.” Irham bersuara lembut. Cuba memujuk si gadis yang sedang terasa hati. “Kau okey ke?”

Pelangi diam. Senyum sinis. Tak terasa mahu menjawab soalan itu. So? Sorry? Susah sangat ke nak sebut perkataan yang satu tu? Akan mati ke lepas sebut? Atau terus bisu?

“… Aku tanya kau ni, Kau okey ke? Kau ingat aku…-

“Saya okey atau tak itu bukan urusan Encik Irham.” Jawab Pelangi keras seraya berpaling untuk kembali ke biliknya. Airmata yang tadinya sudah kering kembali basah.

“Pelangi!” Irham tarik lengan Pelangi kuat. Dia paling benci kalau ada perempuan yang bersikap kurang ajar dengannya.

“Aduh. Apa ni Encik Irham! Lepaslah... Sakit.” Meronta-ronta Pelangi mahu dilepaskan. Pegangan Irham di lengannya terlalu kuat.

“Kau cakap apa tadi? Aku tanya kau baik-baik kan? Ada aku tengking kau? Hah!? Ada??” Irham mula menyinga.

“Hish, lepaslahh..”. Apa ni Encik…-“

“Diam! Kau jawab soalan aku tadi. Ada aku tengking kau??” Pegangan Irham sengaja dikejapkan lagi.

Pelangi sedaya upaya mahu lepaskan diri. Tapi tak berhasil. “Err… Tak. Tak… Saya. Sa…-

“Jadi!? Yang kau kurang ajar tadi apa hal? Kau suka aku tengking kau? Marah-marah kau macam ni? Hah? Suka!??”

Pelangi terdiam. Kepalanya ditunduk. Dia tahu dia sudah terjolok sarang tebuan.

“Kau ni dah melampau kan! Kau ingat kau siapa nak buat perangai macam ni? Kau ingat kau tu orang besar dalam rumah ni? Kau sedar tak kau tu siapa?? Kau tu driver je Pelangi. Driver! Pemandu! Kuli! Aku punyalah nak berlembut, nak layan kau baik-baik sekarang ni, tapi ini yang aku dapat!?”

“Maaf… Ma…- aduh. Sakit Encik Ir…-“ Pelangi dah mula menangis. Pegangan tangan Irham sangat kuat. Terasa sampai ke tulang.

“Tahu sakit. Tahu kau nak menangis macam ni! Kau cubalah buat perangai macam ni lagi. Nahas kau aku kerjakan nanti. Berambus!” Irham tolak tubuh Pelangi sehingga gadis itu tersungkur ke lantai. Dengan langkah yang keras dia berlalu meninggalkan Pelangi yang teresak-esak menahan tangis. Sedikit perasaan simpati pun tiada untuk dia berikan pada gadis itu.



+++++++++++++++


Okey, jangan panas hati. Hehe. To be continue yer. Jaga diri baik-baik. :D



6 comments:

Anonymous said...

tak suka! tak suka! sikit sgt n3 utk bab ni... lagi lar.. ;p

akma hussin said...

Nyampah nye ngn Ir. X payah la couple ngn Ir, Pelangi.

jayda said...

eeeiii... apa yg jahat sangat si irham ni.. x payahlah kerje lg ngan dia tu Pelangi.. tinggalkan je mamat berlagak perasan bagus tuh.. Pelangi, jgn tersuka kat irham ye... sukalah kat amer_tuankecik

AraSharrina said...

@Anonymous

Tu dah masukan dua entry sekaligus. p terjah! hehe

AraSharrina said...

@akma hussin

Jangan marah akma... soal hati tiada siapa yang tahu..hehe

AraSharrina said...

@jayda

huhu.. marah nau niee... sabar. sabar.. biasalah tu, irham kan memang perangai dia mcm tu..hehe