Followers

"LOVE MEMO"

"LOVE MEMO OF THE DAY"

New Entry : Isnin, Rabu & Jumaat. Sabtu ahad cuti...hehe..

Enjoy reading guys! ;D


Love,
Ara

Monday, September 9, 2013

"Aiseyman, Driver Aje - Bab 29"

Assalamualaikummm :D

New week, new day, new entry, new story. :)

Enjoy reading guys!

Bismillah...


+++++++++++++++


“BELLA...”

“Ir…” Bella bersuara lemah. Akhirnya dia sedarkan diri setelah hampir empat bulan berada di dalam keadaan koma.

“Kau tunggu aku di luar.” Bisik Irham pada Pelangi yang berada dibelakangnya.

“Erm. Okey.” Jawab Pelangi lalu berjalan keluar dari bilik itu. Semasa langkahnya yang terakhir, dia sempat menoleh ke arah Irham.

“Babe… How are you? Thanks God you dah sedar. I miss you…”

“Su..dah. ber.berapa lama, I, tak sedar.kan. diri, Ir…?”

“Almost four months, Bell.”

“Isk..sa.sakit…”

“Syhh… Dah, you baru sedar ni. Don’t talk too much. I’m here.” Irham usap lembut ubun-ubun dan pipi wanita itu. Perlahan-lahan mata Bella tertutup. Badannya masih belum pulih sepenuhnya lagi. Dia masih lemah.

“Ir… I… i…-

“Syhhh… Tidur sayang...”

Pap!

Pintu bila terasa dihempas kuat.

Irham berpaling.

Pelangi………! Hatinya menjerit memarahi gadis itu.



“I’M HERE konon!” Rungut Pelangi sendiri. Entah kenapa dia rasa cemburu bila melihat layanan Irham terhadap Bella. Erk. Cemburu? Pelangi seakan tersedar ke alam realiti. Dia mengetuk kepalanya berulang kali. Sengal! Sengal! Sengal! Dah kenapa dengan aku ni! Tak mungkin aku… Err… Cemburu? Tak mungkin. Tak mungkin. Maybe sebab aku tengah ‘period’ kut. Emosi tak stabil. Erm. Mungkin. Mungkin. Pelangi bermonolog sendiri untuk menenangkan hati.

“Pelangi?”

Pelangi menoleh bila terdengar namanya dipanggil.

“Amer?” Aduhhh… Time-time ni lah mamat ni nak muncul!

“Yes! Surprisingly. Buat apa kat sini?”

“Err…” Nak surprisingly apanya, dah nama pun driver Encik Irham. Dah sah-sahlah ke mana dia pergi aku ikut. “Teman Encik Irham” Jawab Pelangi berbasa basi.

“Oh. Lupa pulak awak kerja dengan dia.”

“Ha’ah. Driver dia.” Pantas Pelangi menambah.

Amer mati kata. Dia sengih. Pelangi juga turut sengih.

Tiba-tiba suasana jadi kekok. Untuk seketika, mereka hanya mampu untuk berpandangan sesama sendiri.

“Awak pun datang sini nak jumpa Puan Bella kan?” Pelangi mula bicara.

“Aa’ ha’ah. Dapat call dari pihak hospital tadi. Tu yang terus ke sini.”

“Oh… Tadi pun orang hospital called Encik Irham. Tu yang dia suruh saya drive ke sini tu. So, samalah kita. Hiee…” Beritahu Pelangi sambil tayang muka comelnya.

Amer ketawa.

Pelangi pelik. “Kenapa ketawa? Saya tak buat lawak pun…”

“Awak sedar tak yang awak ni adorable Pelangi…” Puji Amer. Dia tersenyum penuh makna.

Serta merta Pelangi rasa semua darahnya menyerbu naik ke muka. Dia memang malu kalau dipuji depan-depan begitu. Sumpah ini yang pertama. Cute tu dah biasa, tapi adorable tu yang tak menahan… Mahu senyum sampai ke telinga!

“Eh. Ada-ada saja awak ni, Amer.”

“Tak serius ni. Saya puji bukan saja-saja nak ambil hati awak ke apa. Tapi jujur saya cakap, awak cantik, Pelangi. Tenang hati saya bila lihat muka awak. Takkanlah Irham tak pernah puji awak apa-apa…”

Erk, Irham? lelaki sombong tu? Nak puji aku? Memang masuk kubur keluar kubur pun jangan haraplah dia nak puji. Bukan setakat puji, nak cakap terima kasih pun nan hado ajelah!

Hah… Kenapa senyap pula ni? Saya ada salah cakap ke?”

“Eh. Takde pape. Terkejut bila ada orang puji tiba-tiba. Erm… Awak pergilah lawat Bella dulu…”

“Hai menghalau?”

“Eh, bukan menghalau. Cuma…-

Tak, tak. Saya bergurau saja. Okeylah. Saya masuk dulu ya. Hati-hati. Orang cantik ni selalu kena culik.”

“Kalau saya kena culik memang butalah si penculik tu!” Sempat Pelangi menambah.

Amer berpaling. Dia tersenyum manis.

Pelangi terkesima. Oh, memang sangat manis! Awak… saya nak sikit manis tu boleh tak? nak buat air. Ehe!

“You will never know, sweetie… You will never know.” Jawab Amer. Senyumannya masih tidak lekang dari bibir. “So.., until we meet again ya!” Dia kemudiannya mengangkat tangan signal melambai.

Pelangi turut membalas sambil tersenyum. Wajahnya ceria. Terpujuk sikit hatinya ketika itu. Dia memerhatikan kelibat lelaki itu sehingga hilang dari pandangannya. Hmm… Sebenarnya boleh tahan juga kawan tuan besarnya itu. Kenapa ya sebelum ini aku selalu fikirkan perkara-perkara yang tidak baik tentangnya? Silap aku sebab menilai terlalu cepat? Atau silap dia sebab terlalu manis?

Awak cantik, Pelangi. Awak cantik…

Senyuman Pelangi semakin meleret. Matanya dipejam rapat-rapat.

Ah! tak salah kalau nak perasan sekejap. Bukan selalu. Well… Kalau tuan besar tak sudi, tuan kecil pun bolehlah!




“SO apa kita nak buat sekarang?”

“Erm… Nak buat apa ko rasa?”

Amer dan Irham berpandangan sesama sendiri. Soalan yang sama cuma frasa ayat yang berbeza.

“Haish, pening!”

Kedua-duanya bersuara serentak.

“Err. Kau cakap dululah. Nak berebut dengan aku apa hal?”

Statement Irham buat Amer tertawa besar. Berebut? Ada-ada saja kau ni, Ir. Bisiknya sendiri. Tapi entah kenapa, tak semena-mena wajah manis Pelangi muncul di depan mata. Tanpa sedar dia tersenyum sendiri.

“Weh… Kau ni dah kenapa? Tiba-tiba sengih macam tu!?” Tegur Irham. Dia berjalan merapati Amer yang masih tersengih. “Ishhh… Kau ni dah angau eh? Lain macam sangat dah nie…” Irham menyindir. Bahu kawannya itu ditepuk-tepuk berulang kali.

“Angau apanya!” Amer cepat-cepat tersedar. Tangan Irham ditepis. “Aku tanya kau tadi kita nak buat apa sekarang? Bella dah sedar. Lagi dua tiga hari nanti dah boleh keluar. So, siapa yang nak jaga dia nanti?”

Irham terdiam memikir. Betul juga tu. Siapa pula yang nak jagakan Bella nanti. Takkan aku kut? Tapi antara Irham dan Amer, memang Irhamlah calon yang paling layak jika hendak dibandingkan dengan Amer. Hmm… Bella yang masih lagi terbaring lemah dia tatap lama.

Kriukk

Erk!

“Haa bunyi apa tu??” Amer menyoal bila terdengar bunyi pelik.

Irham tersentak. “Bunyi apa?” Soalnya.

“Bunyi.. Syhhh, bunyi ni! Cuba kau dengar baik-baik.” Amer pasang telinga. Sedaya upaya dia cuba menjejaki bunyi pelik itu.

Kriukk. Err…

Mata Amer mencerlung jatuh ke perut Irham.

“Bu… Bunyi tu? Bunyi tu…-“

Irham sengih. Aisey, kantoi! Irham mengeluh. Sesak dadanya menahan nafas.

“Kenapa?”

“Err… Bunyi perut aku.” Jawab Irham jujur sambil tersengih.

“Bunyi pe…-

“Aku lapar lah. Mana sempat makan lagi dari pagi…”

Serentak dengan itu pecah tawa Amer. “Ha’ilahhh… buruknya perangai kau ni! Apsal tak makan?”

“Tak sempat! Masa nurse call tadi menggelabah aku datang ke sini.” Dengan senyum nipis Irham menjawab. Mendatar aje suaranya. Mungkin malu atau mungkin di sebabkan oleh kelaparan yang amat sangat. Masak lemak cili padi yang belum sempat dijamahnya tengah hari tadi tak pasal-pasal menari-nari di depan mata. Ah, sudah!

“Aduhlahhh… Sakit perut aku gelak! Dahlah, jom pergi café dulu lepas tu baru discuss” Ajak Amer. Ketawanya masih bersisa. Jarang sekali dia dapat melihat Irham berkeadaan begitu. Terasa macam baru menang hadiah dalam bonus hour aje gayanya. Pakcik menang motor! Ha Ha Ha. Irham, Irham.

Irham seakan anak kecil. Angguk dan menurut. Dia berjalan perlahan meninggalkan temannya di belakang. Dahinya berkerut. Perut ni punnn… Tak menyempat! Sengaja nak malukan aku la tu… Gumannya sendiri.




“PELANGI duduk sini.” Cepat Amer menarik kerusi yang bersebelahan dengannya.

Irham spontan mengangkat kening. Dah nak start lah tu!

Pelangi hanya tersenyum malu. Sebenarnya dia segan bila terpaksa bertiga-tigaan dengan dua lelaki ni. Puas dah menolak. Macam-macam alasan dah diberi, tapi semuanya ditolak mentah-mentah. Yelah, dia ni driver aje. Nak duduk minum semeja dengan dorang ni memang segan-bak-hang la kannn…

“Pelangi nak makan apa? Nak minum apa? Hari tu saya try nasi goreng dia. Boleh tahan jugalah. Erm… Ha, cuba try air…- ” tudiaaa… tak sempat nak buat apa-apa terus Pelangi diterjah.

Irham yang mendengar terasa berasap telinga. Annoying sangat kut! “Eh Am, kau boleh relaks tak? Aku yang kebulur ni pun kau tak tanya macam tu. Lemas weh! Chill…” Tegur Irham. Tu dah tak tahanlah tu. “Kau nak makan apa Pelangi? Order aje. Kau pun tak makan dari tadi kan. Em, ni menu. Pilih mana nak. Aku belanja.” sambung Irham lagi sambil menghulurkan menu ke Pelangi. “Order heavy menu… Bagi gemuk sikit.” Satu persatu Irham menambah.

Pelangi tergamam. Matanya tidak berkelip dari memandang ke arah tuan besarnya itu. Dah kenapa pulak si Irham ni? Tiba-tiba jadi baik. Ni baik ada makna atau baik yang memang baik? Heshh… Air liur yang ditelan terasa mahu diluah balik. “Errmm…” Terkebil-kebil dia mahu membuat keputusan. Nak order makanan pun macam nak pergi berperang. Kau pilih, hidup atau mati? Wah gitu, over Pelangi. Over…!

“Ha’ah Pelangi. Makan banyak sikit. Awak tu saya tengok kurus aje… Irham buli awak ya? Tak bagi awak makan? Kesiannn… Nanti lama-lama saya tengok, bukan awak yang bawa kereta, tapi kereta yang bawa awak…” Amer pula mencelah. Dia ketawa kecil.

Irham senyum sinis. Melayankan saja temannya itu. Entah kenapa dia tidak terasa untuk menjadi penambah,. Cuma yang dia mahu ketika itu hanyalah duduk, diam dan melihat, dan… makan.

Pelangi kerling tajam ke arah Amer. Sebelah keningnya diangkat. Signal tak puas hati. Mulut tu… Mulut tu nak kena cabai?

“Amboi, marah.” Amer mengusik lagi. Alah, setakat kening Pelangi yang diangkat sebelah tu apa sangatlah yang nak ditakutkannya. Lainlah kalau kening the rock ke, mahu dua tiga kali jugalah dia fikir untuk mengusik.

“… Encik nak makan apa?”

“Erm, nasi goreng kampung satu. Air... Lime juice.” Tak tunggu lama, Irham terus memesan. Dia toleh pula pada Pelangi yang masih teragak-agak untuk memilih. “Susah sangat ke nak pilih makan pun?” Soalnya.

“Err… Saya nak… Saya…-

“Bagi dia nasi goreng ayam dengan fresh orange. Tak payah gula.” Laju saja mulut Irham memesan. Tahu pula tu makanan kegemaran Pelangi.

“Kenapa tak payah gula?” Amer menyoal hairan. Dia pandang pada Pelangi yang seakan kaku tak bergerak.

“Dia tak suka.” Selamba saja Irham menjawab.

“Ye…-

“… Eh betul Amer, saya tak minum air manis. Kalau minum pun saya memang tak mahu letak gula.” Pelangi senyum. Hatinya juga tersenyum. Tak sangka Irham tahu tentang pantangnya yang satu itu. Tuan besar, tuan besar… Semakin lama semakin sayang. Ehem!

“Oh” Suara Amer senada. Tanpa sedar bibir mengukir senyum pahit. Dia cemburu. Cemburu dengan layanan prihatin Irham terhadap Pelangi. Seingatnya, Irham dulu tidak begitu. Jangan kata nak prihatin, nak dengar nama ‘Pelangi’ dari mulutnya pun susah. Gerak geri Irham diperhatikan dengan ekor mata. Hailah Irham, time aku dah suka, time tu lah kau nak sibuk!

Untuk seketika tiada suara yang kedengaran. Masing-masing mendiamkan diri sambil melayan perasaan sendiri. Irham dan Pelangi memang senyap terus. Tak ada tenaga rasanya nak buat apa-apa. Irham bersandar mengadap ke kanan, Pelangi bersandar mengadap ke kiri.

“Excuse me… Makanan…- Opsss!”

Tak pasal-pasal lime juice yang dipesan Irham jatuh tertumpah mengenai baju dan sebahagian seluar yang dipakai Pelangi. Habis segelas! Menggelupur dia bangun dari kerusinya.

“Hey, macam mana kau buat kerja ni??” Marah Irham.

“Tak nampak orang ke??” Amer pula menambah.

“So… Sorry…” Takut-takut si waiter bersuara, tangannya terketar-ketar mahu membantu Pelangi. “Sorry cik. Sorry… Saya tak sengaja. Sa…sa..ya…-

“Kau ni…-

“Eh, encik Irham. Takpe, takpe. Sikit aje ni.” Cepat-cepat Pelangi mencelah. “Dik takpe. Takpe… Awak boleh pergi. Tolong gantikan lime juice yang baru ya.”

“Ya, ya… Baik. Sorry ya cik…”

Pelangi mengangguk sambil tersenyum. Tenang. Senyumannya itu bisa menenangkan hati sesiapa yang melihatnya.

“Dah, tak payah!” Tingkah Irham sekaligus mematikan senyuman Pelangi. Dia tercengang. Hai, baju aku yang basah, kau pula yang nak meradang? Terkebil-kebil dia sendiri.

“… Irham, its okay. Calm.” Kali ini Amer pula yang bersuara. “Dik, boleh pergi. Thank you.” Seperti Pelangi dia juga cuba untuk berlagak tenang.

“… yang nak back up dia sangat tu apsal? Huh!” Irham masih dengan sikap panas barannya. Tak puas hati betul bila semuanya nak berlagak macam baik. Salah tetap salah kut!

Pelangi diam. Hasratnya untuk ke toilet membersihkan kesan tumpahan tadi serta merta terbantut. Gigil lutut bila melihat Irham dalam keadaan begitu.

“Pelangi okey?” Soal Amer.

Pelangi angguk. Senyum kelat.

Amer menghulurkan sesuatu. “Nah… Beg awak kan ni?”

Riak Pelangi sedikit terkejut. Bila masa pula beg galasnya itu boleh berada di tangan Amer? Perlahan dia menyambut beg itu dari tangan Amer.

“… Talinya dah putus kut time awak kelam kabut nak bangun tadi. Dompet awak ni pun, habis terkeluar isi-isi semua. Cuba check kalau-kalau ada yang tercicir.”

Pelangi masih seperti tadi. Diam mengangguk. Mungkin dia masih terkejut dengan kejadian tadi. Fikir lelaki itu.

“Awak tak perasan rasanya tadi…” sambung Amer.

“Erm… Mungkin kut. Terima kasih.” Ucap Pelangi senada. Malu. Beg tu pun memang dah rosak. Tunggu masa aje untuk dibuang.

“Nak pergi toilet?”

“Err…” Wajah Amer dipandang. Nak! Jawabnya sekadar di dalam hati. Tak terluah langsung.

“Pergilah… Bersihkan dulu baju tu. Tak apa, kami tunggu.” Beritahu Amer sambil memandang sekilas ke arah Irham. Lelaki itu masih seperti tadi. Muka macam nak telan orang.

“Erm… Bo… Er, boleh ke?” Teragak-agak Pelangi meminta izin. Takut.

Amer senyum. “Sure you can. Just go…”

Pelangi bangun perlahan. Memandang ke arah Irham yang masih mencuka. “En… Encik Irham. Saya ke toilet dulu ya?” Dia meminta izin.

“Erm.” Sahut Irham ringkas.

Pelangi senyum. Dia mula ingin melangkah.

“Pelangi!”

Langkah kaki gadis itu serta merta terhenti. Alahai, tak sampai pun sepuluh saat aku pergi! Dahinya berkerut. Tak payahlah nak main tarik tali. Kejap bagi, kejap tak. Aku nak pergi toilet aje pun, bukannya nak lari….! Rungut Pelangi.

“Eh, biarlah dia nak pergi toilet dulu. Bukannya lama pun…” Amer yang tak tahu hujung pangkal cerita tiba-tiba mencelah.

Irham bangun berjalan ke arah Pelangi. Jaket yang dipakainya segera ditanggalkan dan kemudiannya dihulurkan kepada gadis itu.

Pelangi hairan. Apa lagi lah dia nak buat ni? Dia berteka teki sendiri.

“Buka baju tu, pakai jaket aku ni.” Arah Irham. Tegas.

Bulat mata Pelangi memandang ke arah jaket yang dihulurkan oleh Irham.

“… Tapi Encik Irham, sa…saya…-

“Tapi apa lagi? Nak suruh aku pakaikan pulak?”

“Eh, bukan…”

“Habis tu? Pakai ajelah. Kau nak orang tengok asset kau tu?” Soal Irham sedikit kasar. Matanya jatuh tepat ke dada Pelangi. Sengaja. Dia memang sengaja nak kenakan gadis itu. At least lebur sikit panas hatinya sekarang ni.

Segera Pelangi menyilangkan kedua belah tangannya ke dada. Eeeiii… Biadapnya! Dasar lelaki…!

“Setakat nasi lemak seringgit dua puluh sen kau tu aku memang tak hadap.” Irham memang selamba bila bersuara.

Cisss… Kurang ajaq! Terasa berbahang pula wajah Pelangi ketika itu.

“… Tapi kau kena aware. Kat luar ni manusia macam-macam. Pandai-pandai sikit jaga diri tu. Kau tu dahlah clumsy. Jangan ingat aku ni boleh selalu ada nak ingatkan kau? Dah besar panjang pun masih tak reti-reti lagi. Hish! Dahlah, pergi cepat! Aku cakap banyak-banyak pun kau bukannya faham. Buang air liur aje!”

Ek elehh… Aku tak sempat nak cakap apa-apa lagi. Janganlah nak buat andaian sendiri encik Irham oii… Hishh… Rungut Pelangi di dalam hati.

“Pantas boleh?”

“Yela, yelaaa…” Akhirnya dia mengalah. Penat nak argue lama-lama dengan tuan besarnya itu. Letih…!

Amer yang sejak tadi menjadi pemerhati terasa berpinar-pinar anak mata. Bukan setakat anak mata, anak tekak, halkum semua segala. Perghh! Terasa bagai ada pisau tajam yang menikam jantungnya. Bukan sekali, tapi berkali-kali. Terasa tercabar kelakiannya bila melihat adegan itu. Irham ni pun… Depan-depan aku pulak kau nak tunjuk hero. Ni yang tiba-tiba rasa nak buka baju seluar terus ni. Sumpah! Demi Pelangi dia sanggup buat apa saja. Sungguh ni! Tak cakap kosong punya. Monolog Amer sendiri. Matanya sejak dari tadi tidak lekang dari mengekori kelibat Pelangi sehinggalah gadis itu hilang dari pandangannya.

Hailah Pelangi... Untuk Pelangi, Amer rela. Cuma tadi tak sempat aje. Percayalah…


Bersambung... :D


+++++++++++++++


** Sneak Peak Next Entry (11.9.13)

“FOR you.”

Masuk saja ke dalam kereta Pelangi sudah dihadiahkan dengan sejambak bunga rose berwarna pink.

“Roses untuk?”

“Well… It’s another day for you. God picked another petal on your flower. So, we should start our extremely happy-to-be day with something yang simbolik and roses are something yang saya tahu akan buat awak happy whole day…” dengan senyum manis Amer menjawab.

“Oh.” Pelangi terharu. Apa ni… Saya belum panas lagi awak dah nak buat saya nangis… “Nice roses by the way.” Puji Pelangi. Dear bad feeling, please stay away.

“No problem. For your info, pink roses for thank you and appreciations… Cuba count.”

“Err, kira total bunga?” Soal Pelangi teragak-agak.

“Yes!”

Dahi Pelangi berkerut. Dah kenapa aku nak kena kira bunga pulak ni… “Erm. Okey. Satu, dua, tiga…. Lima belas. Enam belas… Dua puluh, dua puluh satu, dua puluh…” Walaupun macam weird, dia gagahkan juga kiraannya. “Total dua puluh empat?”

Amer senyum. Angguk. “Dua puluh empat kuntum bunga untuk tanda saya tak boleh berhenti dari teringatkan awak dua puluh empat jam.” Tudiaaa… Ayat-ayat cinta Amer sudah mula keluar.

Pelangi malu. Pipinya dah berubah warna. Terasa semua darahnya dah menyerbu ke muka. Alahai Amer… Janganlah buat saya malu-malu macam ni. Tak tenang duduk dah saya ni.

“Suka?” Soal Amer bila Pelangi hanya mendiamkan diri.

Pelangi angguk. Suka sangat! Jeritnya dalam hati.

“Malu?”

Pelangi angguk lagi. Gila tak malu!

“Don’t be. Baru nak start ni… Will see how long you can stand”



+++++++++++


Letih dah suruh komen banyak-banyak. hieee..

So jaga diri dear readers! Be good aite... :D




6 comments:

akma hussin said...

Hehehe...suka2.. X sabar nak tggu next n3.

jayda said...

suka3... hehe.. klu akak dapat 24 roses.. akak pon suka gak..

lee jee joong said...

Hahaha saingan amer dlm tersedar tp selamba je en ir dlm tak sedar. Hahahaha pelangi plak mesti kedu habis dlm blur jd rebutan dan perhatian

AraSharrina said...

@akma hussin
Amboi...suka betul tu.hehe. thanks dear.. :)

AraSharrina said...

@jayda
Kak Jayda... nasib baik ara xsuka rose, kalau tak berebut dgn akak..hehehe

AraSharrina said...

@lee jee joong
kalau in real life kan.. ara prefer irham, sebab keras2 yg sweet..ecewah..haha