Followers

"LOVE MEMO"

"LOVE MEMO OF THE DAY"

New Entry : Isnin, Rabu & Jumaat. Sabtu ahad cuti...hehe..

Enjoy reading guys! ;D


Love,
Ara

Monday, September 16, 2013

"Aiseyman, Driver Aje - Bab 31"

Assalamualaikum,

Dear Reader(s)... So sorry sebab delay 1 entry. Pen drive hilang. Tapi dah jumpa balik...hehe.

So, today ada double entry untuk replace entry last friday. Bab 32 will be upload malam sikit ya.

Thank you! :D

Enjoy reading.

Bismillah.....


+++++++++++++++++++++++++



“SERONOK
tengok movie tadi?”

“Erm… Boleh tahan. Cuma tak suka ending dia sedih macam tu. Too bad lelaki tu mati…” Luah Pelangi sambil buat memek muka sedih.

Amer senyum. “Tak semua love story ending nya happy.”

“Ya, but come on. Movie kut. Orang tak bayar belas-belas ringgit semata-mata nak tengok ending yang macam tu…” Pelangi mula rasa nak berbahas.

“Biasalah tu. Kalau nak semua gembira je memang taklah… Realiti hidup pun ada jatuh bangun…” Jawab Amer lembut.

“Bukan nak suruh semua gembira. Tapi… Tak salah kut!”

“Tapi… Is all about life, KUT!” Sengaja Amer tekan perkataan ‘kut’ tu. “Suka sangat berkut-kut, trend eh?” Perli dia.

Pelangi senyum senget. “Kut tu short form bila nak cakap something yang positif dan negatif in one word. Contoh, mungkin dan tak mungkin.” Terangnya. Entah betul atau tidak. Dia pun main belasah aje.

“Ialah tu. Agak-agak sikit nak kenakan saya. SPM saya dulu A plus, plus, plus yer…”

“Eh, eh. Agak-agak sikit nak tipu saya pun. Kalau A tak adanya nak A plus, plus, plus. A plus aje.” Tingkah Pelangi dengan riak muka serius.

Amer disebelahnya sudah meletus tawa. “Ada-ada aje jawapan dia yer… Tarik hidung baru tahu!”

Pelangi sengih. “Well, you know me. Tak nak kalah!”

“Yup, dan saya harap saya boleh kenal awak lagi.” Lancar mulut Amer mengutarakan niatnya yang satu itu.

Pelangi kaget. Langkah kakinya terhenti.

“Erm… Boleh?” Sambung Amer lagi.

“Err… Maksudnya apa tu?” Soalnya. “Sekarang bukan dah kenal ke? Dah keluar sama pulak tu…” beritahunya dengan muka innocent tak boleh blah. Ape ke slow sangat si Pelangi ni. Hint simple macam tu pun tak boleh nak faham. Duh!

“… Maksudnya saya nak kenal awak dengan lebih rapatlah. Dengan lebih mesra, dengan lebih dekat, dengan lebih dalam, dengan…-

“Ehhh… Cukup-cukup… Nak popcorn?” Laju Pelangi memotong. Dia jadi malu tiba-tiba. Bertih jagung lebihan tadi dihulurkan kepada lelaki itu.

“Dah faham? Saya bukan minta popcorn…” Usik Amer. Dia tenung dalam anak mata gadis itu. Dia tahu Pelangi malu. Dia sengaja. Sengaja mahu mengusik.

“Err… Dah. Dah…” Pelangi terasa ada ketulan batu tersekat dikerongkongnya. Janganlah mula awak, saya malu kalau awak cakap macam tu.

“Good. Now, kita gerak. Saya ada something lagi untuk awak… Supriseee!” Beritahu Amer dengan senyum manis.

“Ada lagi? Alahai awak, tak payahlah susah-susah. Cukuplah…-

“Cukup apanya. Baru belanja movie, more to come Pelangi. Saya nak awak happy aje hari ni. Birthday girl kan. Jangan banyak ngomel ya.” Amer cuit hidung comel Pelangi. Wajah kesayangannya itu dipandang lama. Tenang sungguh hatinya ketika itu.

Pelangi tersentak. Amboiii… Dah pandai nak cuit-cuit hidung orang!

“You deserve for the best, Pelangi. Saya berharap pada awak.”

“Huh?” Kening Pelangi terjongket tinggi. Ni dah kenapa pulak ni?? Seram sejuk dah ni…! “Berharap apa?” Soalnya gementar. Dia tunduk menanti jawapan. Wajah lelaki itu tidak sedikit pun dipandangnya.

Senyap. Pelangi hanya mendengar nafasnya sendiri. Err, harap apa? Alaaa… Dia ni, dah cakap lepas tu senyap. Lama Pelangi menanti jawapan sebelum memberanikan diri untuk mengangkat mukanya. Ehh… Hilang?? Pelangi cemas. Kelibat Amer tidak kelihatan. Puas dia pusing ke kanan dan ke kiri. Hishhh… Mana pulak lelaki ni? Sekejap aje hilangnya. Tinggalkan aku sorang-sorang pulak
tu! Uwaaa!! Nak balik macam mana ni?? Pelangi mula rasa tak sedap hati. Jantungnya terasa berdegup laju. Dia memerhatikan sekeliling. Masih berharap kehadiran Amer di situ.

“Looking for me?” tak semena-mena suara itu kedengaran lagi. Suara Amer.

“Amer…! Pergi mana? Risau saya tahu tak!?” Lengan sasa lelaki itu menjadi mangsa tumbukan kerasnya. Geram! Geram!

“Aduh! Boleh tahan juga penumbuk awak ni ya.” Beritahu Amer sambil mengosok-gosok lengannya.

“Tahu pun sakit. Lain kali buatlah lagi.” Panjang muncung Pelangi.

“… Tapi lama-lama macam best pulak.” Usik Amer dengan sengih nakalnya.

“Hishh… Amer…!” Pelangi sudah kepal penumbuk. Nak kena lagi dia ni.

“Ha Ha Ha! Tak. Tak. Gurau ajelah. Cepat betul nak melenting… Relaks, saya tak kemana-mana. Ada je dekat sini. Sebelah awak. Kenapa? Awak risau ya? Risau saya hilang?” dengan tone suara yang lemah lembut gemalai Amer menanyakan soalan itu.

Pelangi rasa gegaq’ lutut. Eh… Dia ni laaa… tak payah nak guna tone suara menggoda macam tu, boleh? “Bukanlah risau… Cuma…-” Ayat Pelangi terhenti di situ.

“Cuma apa? Cuma dah rasa tak boleh kehilangan saya ya?”

Tudia! Statement perasan! Pelangi dah rasa nak muntah darah. “Not funny.” Dengan muka selamba dia menjawab.

“Bila masa saya buat lawak?” Amer masih tak mahu mengalah. Sengih nakalnya masih tak lekang dari bibir.

“Amer, could you please stop?” Pelangi dah mula rasa rimas. Cepatlah. Cepatlah… Nak balik. Dia mula teringat Irham. Entah kenapa. Jangan ditanya.

Ketawa Amer kembali meletus. Pelangi cebik bibir. Suka sangat ketawa sendiri mamat ni. Gumannya sendiri.

“Nah… For you.” Tak semena-mena sejambak bunga rose berwarna lavender dihulurkan pada Pelangi.

Pelangi tergamam. “Bunga rose lagi? Bila masa…-

“Yup, and it’s lavender. Lavender means love at first sight.” Sengih.

Sekali lagi Pelangi tergamam. Love at first sight? Aaaa…apakah?

“Terimalah…” Bersungguh-sungguh lelaki itu mahu Pelangi mengambilnya. Pelangi yang masih lagi keliru terus menyambutnya tanpa soalan lanjut. Dia masih belum dapat nak digest apa sebenarnya yang sedang terjadi di antara mereka ketika itu.

Amer sengih sampai ke telinga bila Pelangi menyambut jambangan bunganya. “One, two, three, four… five, six… and seven! Seven roses mean I am crazy about you.” Laju dia menuturkan ayat itu.

Huh! Pelangi rasa nak pengsan. Crazy about me? Aaaa… berat!



“WHAT
types of cake you want to buy for kakak?” Soal Irham pada Alice yang masih tercari-cari kek harijadi yang sesuai untuk kakak Pelanginya. Sudah hampir lima belas minit mereka di situ. Kalau diikutkan hati Irham memang dia nak ambil aje apa yang ada.

“I don’t know… Err, can we have that one…” Alice menundingkan jarinya ke arah sebiji kek yang bercorak kartun Disney. Ada mickey mouse, Minnie, Donald duck, goofy…

“Err…” Dahi Irham berkerut. “I don’t think that that one suitable for kakak. She's not kid like you, honey. Can we get that one?” Irham ternampak sesuatu yang lebih sesuai jika nak dibandingkan dengan kek Disney yang ditunjukkan Alice sebentar tadi.

“Ainbow kek?” Soal Alice.

“Yes, Alice. Rainbow. Rainbow cake. Much better. Rainbow is for Pelangi. Kakak Pelangi. What do you think, sayang?”

Alice diam memikir. Dah gaya orang dewasa berfikir pun ada tu. Berkerut-kerut dahi dan hidung segala.

“… Dik, ambil yang itu.” Tanpa menunggu jawapan dari Alice. Irham terus mengarahkan agar kek itu dikeluarkan.

“Alice… Kakak sure loves this cake. Colourful. We buy this one ya?” Pandai-pandai Irham cakap Pelangi sukakan colourful. Dia main hentam aje tu. Cepat pilih, cepat balik. Nak beli kek aje pun dah macam nak beli rumah sebiji. Kemain nak fikir itu ini.

“Ohhh… Okiess…” Bersinar-sinar mata Alice. Nampak sangat dia teruja. “… ulis appy berday kakak.” Sempat dia memesan walaupun pelat.

Irham senyum. Pelayan yang mengambil pesanan kek itu tadi memandang ke arah Irham dengan harapan lelaki itu dapat mengulang kembali ayat yang dikatakan oleh Alice tadi.

“Dia suruh you tulis ‘Happy Birthday Kakak…” Beritahunya. Bukan senang orang luar nak faham apa yang disembangkan oleh si Alice ni. Dia sendiri pun kadang-kadang pening. “Eh, sambung sikit lagi. Tulis ‘Happy Birthday Kakak Pelangi’”

“Oh. Okay. Sebentar ya.”

“Ya, okay.”

“Papa Ir...” Alice tarik tangan Irham perlahan.

Irham menundukkan sedikit tubuhnya. “Yes. Anything, sayang?”

“Kakak nye beg?”

“Err…” Irham garu kepalanya yang tak gatal. Kakak punya beg, kakak punya beg. Dari dalam teksi tadi dia asyik mengingatkan Irham tentang hal itu. Bukan dari dalam teksi je, tapi dari semalam, punya semalam, punya semalam dia dah sibuk nak suruh Irham belikan Pelangi beg tangan. Alice… Alice… Kecil-kecil lagi dah pandai nak pow papa Ir ya?

“Papa… You pomish me…-”

“Yes, yes, I know. We go buy after this okay?” Janjinya. Dia dah tak larat dah nak mengelak. Belikan ajelah. For the sake of birthday, fikirnya untuk jaga hati sendiri.




“KITA
di mana ni Amer?” Soal Pelangi.

“Restoran.” Jawab Amer ringkas.

Pelangi jeling tajam. Rasa nak sekeh aje kepala mamat ni. “Saya tahulah restoran, restoran apa?” Soalnya lagi seakan berbisik.

“Restoran berputar Seri Angkasa.” Jawab Amer sambil senyum lembut.

Restoran berputar Seri Angkasa. Nama restoran itu sekali lagi meniti dibibirnya. MasyaAllah cantik! Melilau matanya memerhatikan keadaan sekeliling.

“Kalau datang malam lagi cantik. Banyak lampu…” Beritahu Amer. “Jom cari tempat duduk dulu.” Ajaknya.

Pelangi sekadar mengangguk dan berjalan mengikuti Amer. Dia terasa sedikit kekok bila berada di tempat mewah sebegitu. Terasa kerdil.

Bam!

Tanpa sedar Pelangi terlanggar Amer yang berhenti secara tiba-tiba. Terdorong sedikit lelaki tu ke hadapan. Aduh dia ni…! Kenapa tak cakap nak berhenti! Grr!

Amer sengih. “Teruja?” Soalnya sambil berpusing menghadap Pelangi yang sedang berlagak seperti tiada apa yang berlaku.

Teruja? Ishhh… Dia ni memang sengaja nak kenakan aku lah ni…!

“Teruja. Saaaaaaaangat!” Jawabnya sinis.

Amer ketawa. “Sorry.”

Pelangi cebik bibir. Sorry. Sorry. Sorry naik lori lah! Habis rosak jambul aku! Rungut Pelangi di dalam hati.

“Jom. Saya bawa awak.” Tanpa disuruh Amer capai jemari Pelangi.
Pelangi tersentak. Nak ditepis tak tertepis.

“… Kita duduk sana. Mengadap KLCC.” Beritahunya. “Privacy sikit” Sambung Amer lagi. Senyumnya masih berbunga.

Pelangi dah terangguk-angguk sendiri. Berjalan berpimpinan tangan dengan lelaki seperti Amer memang bukan dalam wish list birthday nya tahun ini mahupun tahun-tahun yang akan datang. Terasa dirinya semakin kerdil bila melihat pada mata-mata yang memandang mereka. Terasa jauh sekali hatinya ketika itu. Sudah dicuba untuk menarik tangannya daripada genggaman Amer, namun genggamannya terlalu erat. Makin ditarik makin kuat Amer memegangnya.

Ah Amer. Lelaki ini memang out of sudden!




“PLEASE
choose for us”

Sepuluh jenis beg tangan yang tersusun cantik dihadapan matanya membuatkan Irham sakit kepala. Tak tahu nak dipilih yang mana satu. Semuanya cantik. Dikerling pada Alice yang sudah pun lena di bangku sebelahnya. Kasihan betul! Sampai tertidur-tidur nak buat surprise untuk Pelangi.

“Any colour?” Soal salesgirl itu.

“Erm… Pink kut.” Dia main petik aje tu. Perempuan kan… Pink la. “Range umur dalam early twenty macam tu” Beritahu Irham lagi. Biar lebih details. “Eh, yang tu nampak sweet.” Irham ternampak sesuatu yang menarik minatnya.

“Sling bag coach poppy?”

Irham garu kepalanya yang tak gatal. “Err… Ha, ialah tu, yang tu.” Tak reti pula dia nak menyebutnya. Tiba-tiba teringat bonda. Datin Yuhanis memang pakar dalam hal-hal macam ni. Menyesal pulak tak bawa bonda tadi. Desisnya sendiri.

“… yang ni memang sesuai untuk remaja. Design baru.” Salesgirl itu menghulurkan sling beg itu kepada Irham. “Colour dia cantik, pink dengan silver.” Terangnya lagi.

Irham menyambut beg itu dan dibelek-beleknya sehingga berpuas hati. “Erm, okeylah. I ambil yang ini. Tolong bungkuskan ya.”

“As gift or…?”

“Yes, as a gift. Birthday’s gift.” Beritahu Irham. “Wrap nicely.” Sempat dia memesan. Tanpa sedar bibirnya menguntum senyum. Entah kenapa dia pula yang terlebih excited. Tak sabar rasanya nak menunggu reaksi dari Pelangi. Mesej yang dihantar Pelangi pagi tadi dibaca lagi;

‘Encik Irham… Saya off hari ni. Nak keluar dengan kawan’

Haish Pelangi… Kat manalah kau sekarang ni?




“EXCUSE ME, Ladies and gentlemen. We need five minutes of your time for this special birthday wishes from a very young gentleman to his very special lady. So, let us welcome Mr. Amer to……….-

“Pelangi you sit here first.”

“Eh, awak nak pergi mana?? Ishhh, janganlah…” Pelangi cemas. Dia gementar.

“Sekejap aje.” Amer pantas bangun dan berjalan ke arah juru acara yang sedang menantinya untuk berucap. Alang-alang dah ada di sini bersama Pelangi, sudah tentu dia tidak akan mensia-siakan peluang yang ada.

“Hello everyone! Thank you for letting me to be here. Well, this speech is specially dedicate to my so called lovely person in my life. Oh by the way, her name is Pelangi. Hello Pelangi, say hi to everyone…”

Err… Pelangi dah mati akal. Dia buntu. Bunyi tepukan dan siulan bersilih ganti di pendengarannya. Dia keliru samada untuk terus bangun atau pura-pura pengsan, atau terus buat tak tahu. Darah terasa menyerbu naik ke muka. Jantungnya terasa nak tercabut dari tempatnya. Peluh dingin mula terasa membasahi tubuhnya. Tak tertoleh rasanya pada mata-mata yang memandang, yang mampu dia lakukan waktu itu hanyalah tersenyum malu di tempat duduknya.

Haila Amer, apa yang awak buat ni…!

“So, shall we start now? Background music?”

Pergh! Ada pulak background music! Pelangi jadi serba tak kena. Nak duduk tak selesa, nak bangun lagilah tak! Amer… Janganlah yang tidak-tidak. Sumpah saya rasa malu nak meninggal!

“Dear Pelangi…-”

Alamak dia dah start! Secara automatik, suasana sekeliling menjadi sunyi. Pelangi cuba sedaya upaya untuk menahan diri. Okey Amer, jangan salahkan saya kalau tiba-tiba saya menyorok di bawah meja ni!

“… I am writing this letter to tell you, or I may say, to open my heart to you. To let you know how this feeling of liking you, it seems to be unbearable me little by little… The fire of love seems to be consuming my soul and it's all because of you…-


Pelangi cuba menangkap satu persatu ayat yang cuba disampaikan oleh Lelaki itu. Sedikit demi sedikit hatinya mula merasakan sesuatu.

“Pelangi… Don’t feel you have to say or do anything for me. Because, these are just ‘feelings’, feelings I’m sharing with you. Feelings which i called Treasures…”
Airmata Pelangi sudah mula bertakung.
“… Dear Pelangi,

It’s just amazing the way they keep coming out of me. And all… because of you.
I have this freedom of having you and you don’t have to be with me.
I have the pleasure to share my life with you and you don’t have to share your time with me.
I have the delightfulness of getting to know you and listen to this, you don’t-have-to know me.
Remember, it’s enough that I care for you and you don’t feel you have to…


Ayat Amer terhenti di situ. Dia juga turut sebak. Sebutir airmata yang jatuh membasahi pipinya dia kesat perlahan.

Pelangi yang sedar akan hal itu turut mengalirkan airmata. Amer… why laaa…
“… Dearest Pelangi…-

Tanpa disuruh, Amer berjalan ke arah Pelangi yang sudah pun bersedia menanti kedatangannya. Sungguhlah gadis itu tersentuh dengan kesungguhan lelaki itu.

“… Happy birthday to you, you bring me love and hope. You are brighter than the sun, calmer than the ocean, and cuter than the girl next door…


Pelangi tertawa kecil mendengar ayat Amer yang terakhir. Cuter than the girl next door… Sempat!

“… to live my life with you is all I desire. Happy birthday!”

Amer menamatkan ucapannya dengan tiga kuntum bunga rose merah.

“Red roses are for love, three roses are for I love you. Do you able to love me too?”

Pelangi senyum, mengangguk kecil. Roses yang dihulurkan Amer dia sambut perlahan.

“… I’ll think about it.” Putusnya sebelum mereka tenggelam dengan tepukan gemuruh daripada pengunjung yang menjadi saksi.


Bersambung... :D







2 comments:

akma hussin said...

Tq ara. Akhirnye jmp jgk pen drive ya. Neway cantik gubahan tunang adik ara ari tu. Hehehe..

AraSharrina said...

@akma hussin

hehe.. Tula sis.. finally jumpa, tersorok bwh seat kete rupanye.. :P Ohh.. thank u sbb cakap cantik. sempat tau selit2 kat sini..hihihi