Followers

"LOVE MEMO"

"LOVE MEMO OF THE DAY"

New Entry : Isnin, Rabu & Jumaat. Sabtu ahad cuti...hehe..

Enjoy reading guys! ;D


Love,
Ara

Thursday, September 26, 2013

"Aiseyman, Driver Aje - Bab 34"

Assalamualaikum :D

Minta maaf untuk readers yang menunggu entry baru ADA.
(Nak bagitahu reason but sometime things better left unsaid kan?)

Entry untuk di upload dah tak banyak. Dalam 3-4 entry lagi.

Semoga terhibur ya. :)




+++++++++++++++++++++++++



TELEFON di tangan dibelek-belek lama. Matanya tidak berkelip dari merenung siling. Dikerling sekilas jam di dinding. Pukul satu pagi. Agaknya Pelangi dah tidur atau belum? Boleh ke aku call dia? Err, tak apa ke? Dia marah lagi ke pada aku? Soalan demi soalan menerjah benaknya.

Haishhh… Tak boleh jadi ni. Jemarinya pantas menekan ‘dial’.

“Hello, Assalamualaikum Pelangi?”

Kedengaran Pelangi terbatuk kecil. “Ya Hello… Waalaikummussalam Amer.”

Bibir Amer mengukir senyum tanpa sedar. Hatinya lega. Setidak-tidaknya Pelangi mahu menjawab panggilannya.

“Tak tidur lagi ke?” Soalan yang agak kurang pandai di situ. Dah pukul satu pagi Amer oii, kalau bukan tengah tidur, tengah buat apa lagi? Berjogging? Amer terasa malu sendiri.

“… Erm. Tengah tidur.” Jawab Pelangi antara sedar tak sedar.

“Oh. Sorrylah kalau saya menganggu awak tengah-tengah malam ni.”

“It’s okay”

Senyap.

“Hello? Pelangi... Pelangi?” Amer memanggil nama itu berulang kali. Dah tidur balik ke apa minah ni?

“Urmm…”

“Hmm… Tak apalah. Lain kali kita sembang.” Suara Amer dihujung talian seakan menjauh. “Saya letak telefon dulu ya?”

Senyap.

“Pelangi…” Mendayu-dayu pula suara Amer ketika ini. Rasa geram pun ada ni. Bangunlah Pelangi… Bangunlah… Saya rindu nak sembang dengan awak ni.

“Hurmmm…” Pelangi mengeluh. Serta merta dia bangun dan duduk bersandar di atas katil. Gelas yang berisi air kosong dicapai dan diteguknya perlahan. Ada apa lagi lah mamat ni? Tak boleh ke call waktu siang? Mengacau betul orang nak tidur. Rungut Pelangi di dalam hati.

“Ada apa Amer? Call saya tengah-tengah malam macam ni? Tak boleh tidur ke?” Walaupun culas, Pelangi tetap cuba untuk melayan lelaki itu.

Amer tersenyum lebar. “Dah boleh cakap?” Lain yang disoal, lain pula yang dijawab.

Pelangi juih bibir. “Dah Amer…” Jawabnya ringkas. “Kenapa awak call saya ni?” Soalan itu diulang lagi.

“Erm, saja.”

“Saja?” Kening Pelangi terangkat tinggi. Rasa mahu diketuk aje kepala mamat ni. Call aku pukul satu pagi sebab saja? Memang nak kena siku! Grr!

“Ha’ah, rindu.”

“Rindu? Rindu dekat siapa? Encik Irham?”

Gelak Amer hampir meletus. “Ke situ pulak dia. Rindu dekat Irham tu nak buat apa. Buang masa saya je. Awak ni pun…”

“Habis tu? Awak rindu dekat siapa?” Pelangi soal lagi pura-pura tak tahu. Dia tersenyum nakal. Sengaja mahu mengusik lelaki itu.

“Rindu dekat siapa, rindu dekat siapa, rindu dekat awaklah. Cik Pelangi Abdullah…” Lancar saja mulut Amer menjawab. “Awak tak rindukan saya ke Pelangi? Tak ingat kat saya langsung?”


Siapa? Saya? Rindu dekat awak? Err… Minta maaflah awak… Saya tak sempat nak rindu dekat siapa-siapa pun sekarang ni. “Erm, adalah sikit.” Balasnya sekadar menjaga hati.

“Sikit je?”

Angguk. Eh. Lupa! Pelangi tepuk dahinya sendiri. Macamlah Amer tu boleh nampak kau mengangguk Pelangi. “Yup.” Jawabnya pendek. Sepatah dijawab, sepatah tu juga dia balas.

“Esok jumpa nak?”

“Jumpa? Saya tak ada di KL lah...” Air kosong diteguk lagi. Macam dahaga sangat pulak bila bercakap dengan si Amer ni. Ihiks…

“Huh? Awak pergi mana? Tak bagitahu saya pun?” Amer dah rasa nak merajuk.

Dahi Pelangi berkerut. Itu pun nak kena bagitahu ke? Bukannya berjalan. Bekerja kut. “Saya dengan Irham ni. Di Melaka. Dia outstation, ada meeting, dinner kalau tak silap.” Jujur Pelangi memberitahu.

Amer terkedu. Pelangi dengan Irham di Melaka? “Erm, kenapa awak tak bagitahu saya dulu?” Suaranya perlahan.

“Err, kenapa saya kena bagitahu?” Soalan Amer dijawab soalan. Punyalah kering hati si Pelangi ni.

“Eh mestilah. Awak kan girlfriend saya.” Suara Amer sedikit meninggi.

“Eh, bila masa?” Suara Pelangi juga turut sama meninggi.

“Bila masa apa?”

“Bila masa saya jadi girlfriend awak?”

Amer terdiam. Memikir. Ayatnya mati.

“Bila masa saya jadi girlfriend awak, Encik Amer?” Ulang Pelangi lagi. “Seingat saya, saya belum pernah declare apa-apa lagi dengan awak. Saya cuma cakap saya nak fikir dulu kan? Please, correct me if I’m wrong…”

“Hurmm.” Amer melepaskan sebuah keluhan berat. Mungkin dia terlalu menekan gadis itu. “Tak apalah. Awak tak salah.” Diam. Mengeluh lagi. “Whatever you said, Pelangi. I’m Sorry. Saya memang salah sebab terlalu memaksa awak.”

“Eh, jangan salah faham… Bukan memaksa. Cuma… Awak terlalu menjaga saya. Saya faham niat awak. Terima kasih untuk itu. Saya sangat hargai.. Tapi, ini kerja saya. Saya…- Eh kejap.” Pelangi terdengar bunyi loceng dari pintu biliknya. Tiba-tiba rasa meremang satu badan. Siapa pulak yang tekan loceng malam-malam buta ni!?

“Pelangi… Hello Pelangi? You there?”

“Err… Eh, Am, Amer, Ada orang tekan locenglah.” Beritahunya sedikit gagap.

“Tekan loceng? Siapa yang tekan loceng malam-malam buta macam ni?” Tanya Amer, Pelik! Ishhh… Jangan-jangan. “Pelangi, don’t open the door!” Tegahnya. Risau. Kut-kutlah ada hantu ke apa, hantu tak apa lagi. Kalau pencuri ke, penyamun ke, atau perogol. Nauzubillah… Minta dijauhkan.
Pelangi yang baru nak bangun terus tak jadi. Dia duduk kembali. “Kenapa?” Soalnya.

“Tak payahlah, ada orang nak main-main kut. Awak tidur ajelah. Ignore the bell.” Arahnya. Dalam tenang ada tegasnya. Dia tak mahu gadis kesayangannya itu diapa-apakan.

Kedengaran loceng bilik itu ditekan lagi.

“Haish, dia bunyi lagilah. Tak ada apa kut. Saya pergi tengok dululah. Entah-entah encik Irham yang datang.” Beritahu Pelangi seraya bangun dan berjalan terus ke pintu. Degil!

Encik Irham? Ishhh… Itu lagi bahaya! Bisik Amer sendiri. “Pelangi…-

Senyap.

“Ada orang hantar food for supper lah.” Pelangi bersuara tiba-tiba.

“Huh? Awak dah buka pintu ke?”

“Dah. Dah tutup balik dah pun.” Jawab Pelangi selamba.

Amer dah mengurut dada. Ya Allah minah ni tak tahu takut langsung! “Siapa bagi?”

“Erm. Encik Irham. Katanya takut saya lapar sebab dinner tadi saya makan sikit je.” Terang Pelangi. Jujur.

“Oh… Baik Irham dengan awak yer…” Suara Amer senada. Tanpa sedar bibir mengukir senyum pahit. Dia cemburu.
Baik? Pelangi juih bibir. Baiklah bila datang mood baik dia. Kalau tak memang macam jebon aje perangainya tu!

“Erm, biasalah tu. Nama pun bos kan.” Pelangi jawab acuh tak acuh. Dia mencubit sedikit muffin coklat yang dihantar kepadanya sebentar tadi. Macam tahu-tahu aje dia suka muffin jenis yang macam ni. Tak cukup secubit terus dia gigit sebahagian daripada muffin itu. Gelojoh!

“Hmm… Tak apalah. Awak makanlah dulu.”

“Alah tak apalah. Tak lapar lagi.” Cepat-cepat Pelangi menjawab. Makanan yang ada di dalam mulutnya hampir tersembur keluar.

“Tak lapar lagi? Mulut awak tu dah penuh Pelangi. Hmm, makanlah dulu. Nanti saya call lagi. Assalamualaikum…”

“Eh… A’-

KLIK!

“Amer…” Tak sempat Pelangi nak habiskan ayatnya terus lelaki itu mematikan panggilannya. Pelangi kesat mulutnya dengan tapak tangan. Gedik betul nak merajuk! Getusnya sendiri. Gasaklah. Esok-esoklah pujuk…

Pelangi meletakan kembali muffin di atas pinggan. Nombor telefon Irham didail. Tidak dihirau langsung pada Amer yang menjauh hati.

“Hello?” Tak sampai beberapa saat panggilannya dijawab. Pelangi sengih.



“PELANGI. Irham. Pelangi…. Irham. Lani. Ir… Haish! Kenapalah time aku nak dekat dengan dia, time tu jugalah kau nak dekat sama!”
Amer merebahkan tubuhnya di atas katil. Tangannya disilangkan ke belakang kepalanya. Kusut dia memikirkan perihal Pelangi, perihal Irham dan perihal hatinya. Sudah terlalu lama sebenarnya dia membiarkan hatinya kosong sendiri. Kosong tanpa adanya perasaan untuk sayang dan disayangi, dan kini bila hatinya sudah terasa untuk diisi, ada saja yang datang memunculkan diri. Ada saja gangguannya! Gangguan itu pun bukannya dari orang lain, dari teman baiknya sendiri. Teman susah senangnya. Teman yang sudah berjanji untuk sehidup semati.

“Arghh!”




“HELLO… Assalamualaikum. Encik Irham. Thanks for the muffin!” Ucap Pelangi senafas.

“Erm. Dah makan?” Sahut Irham. Suaranya garau. Mungkin sudah tidur. Salam pun tak dijawab.

Pelangi senyum dalam hati. “Sedang makan… Terima kasih ya, encik Irham!” Ulangnya lagi. “Err, assalamualaikum…”
Senyap.

“… Encik Irham?” Panggil Pelangi bila tuan besarnya itu hanya mendiamkan diri.

“Erm, waalaikumussalam…” Irham menjawab acuh tak acuh. Mungkin dah tak larat nak melayan panggilannya.

“Err, encik Irham dah tidur ke?” Soal Pelangi teragak-agak.

“Okey. Dah makan nanti tidurlah. Esok jangan lupa bangun pagi” Lain yang ditanya lain pula yang Irham jawab. “Esok kau pergi breakfast sendiri, time lunch baru jumpa. Anything I call you.” Sambungnya lagi.

“Oh. Baik. Kalau macam tu… Selamat malam, encik Irham. Sweet dreams…”
Panggilannya terus dimatikan.

Hmm... Tak mengapalah. Mungkin dia letih. Bisik Pelangi di dalam hati. Bibirnya mengulum senyum. Senyum gembira. Hilang sudah rasa marahnya pada lelaki itu. Layanan Irham padanya hari ini membuatkan dia terfikir... Mungkinkah tuan besarnya itu sudah benar-benar berubah? Atau sekadar temporary?



++++++++++++++++++++++



LAPAR,
lapar! Mana Irham ni…

Melilau mata Pelangi mencari kelibat Irham sambil menepuk-nepuk perutnya berulang kali. Tulah! Padan dengan mukanya sendiri. Pagi tadi siapa suruh tak turun breakfast. Tapi mana nak tahu. Kenyang sangat malam tadi sampai tidur pun tak beringat. Sedar-sedar saja dah pukul sepuluh setengah pagi. Dah terlepas setengah jam.

Kriuk…~

Aduh. Kuat pulak! Pelangi pandang sekeliling, bimbang jika ada yang terdengar bunyi yang keluar dari perutnya. Bimbang? Err, lebih kepada malu sebenarnya.

Relaks. Relaks dulu wahai si perut ku yang comel. Kejap lagi kita ‘ngap’ ya.

Encik Irham… Cepatlah…

“Sayang!”

Pelangi menghenyak tubuhnya ke sofa. Tidak dihirau pada suara yang menyalak. Sayang, sayang, nak bercinta pergi masuk bilik lah! Gerutunya sendiri. Dia rasa nak pengsan. Rasa lemah satu badan. Nak kata tak makan, semalam dah melantak tiga biji muffin. Bukan setakat muffin, ada mushroom pie, ada dua tiga jenis buah. Ada…-

“Sayang!”

Hishhh… Siapa ni duk bersayang-sayang kat tengah-tengah lobi ni? Pelangi jadi geram. Dia menoleh mencari si empunya suara.

“Sayang!”

Huh! Anak matanya membulat. Dia segera menoleh ke belakang. Err. Ada dinding je. Pelangi menoleh kembali memandang ke hadapan. Sssa… Saya? Pelangi menunding ke dirinya sendiri. Terkebil-kebil dia memandang ke arah Irham yang dari lagaknya sedang menantikan seseorang atau lebih tepat sedang menantikan dirinya.

“Come!” Laung lelaki itu lagi. Di wajahnya terpampang riak ceria.

Pelangi bingkas bangun lalu berjalan ke arah Irham. Dia pelik. Ni dah kenapa duk bersayang-sayangkan aku ni??
Dari jauh Irham sekadar memerhatikan Pelangi berjalan menghampirinya. Lelaki itu menguntum senyum. Pelangi mula rasa tak sedap hati. Dia yakin pasti ada sesuatu yang sedang dirancang oleh lelaki itu. Ingat senang ke Irham nak senyum-senyum macam tu? Siap panggil dia sayang lagi. Confirm ni ada benda lain! Pelangi berteka-teki sendiri.

Semakin dia menghampiri Irham, semakin jelas dia ternampak kelibat seorang lelaki lain yang turut sama memerhatikannya.

Erk. Syed! Syed Iskandar!? Pelangi terasa nak lari bila terpandangkan lelaki itu. Anak mata mereka bertembung. Lelaki itu tersengih nakal ke arahnya. Pelangi ketap bibir. Dia tayang memek muka kosong. Apahal nak sengih-sengih dengan aku macam tu?

“Sayang… Penat I panggil you tadi.” Statement pertama yang keluar dari mulut Irham saat Pelangi sudah berada di hadapannya.
Gadis itu hanya mampu tersenyum. Senyum kelat. Senyum terpaksa yang dibuat-buat.

“… Lama I tunggu you. Jom makan dulu. Harini kita lunch dengan our special guest…-

“You still remember me, right?” Tak sempat Irham nak menghabiskan ayatnya bila Syed Iskandar terus mencelah.

“Aaa’, yes. Syed Iskandar right? How can I forget about you…” Jawab Pelangi sekadar menjaga hati. Kang kalau cakap tak kenal, panjang pulak muncungnya nanti.

Pelangi memerhatikan riak muka Irham yang tak puas hati. Nampak sangat tuan besarnya itu tidak senang dengan kehadiran lelaki yang bernama Syed Iskandar itu.

“Erm, okeylah. Shall we go now? Perut ni pun dah terasa lapar tiba-tiba.”

“Oh, yes. Okay. Let’s go” Sahut Syed Iskandar sambil berjalan mendahului mereka.

“Jom sayang.” Irham tarik tangan Pelangi.

“Auch. Sakit.” Pegangan lelaki itu terasa kuat sehingga menyebabkan gadis itu mengaduh. “Encik Irham, sakit…”

Tuan besarnya itu tidak menghiraukan rungutan Pelangi. Genggaman tangannya juga tidak sedikit pun dilonggarkan. “Just be with flow…” Bisiknya tegas.

Pelangi melepaskan sebuah keluhan berat. Dia mengangguk dan menurut walaupun jauh di sudut hati, dia terasa mahu memberontak.

“… Can you do that to me, Puteri… Pelangi?”

Pelangi sedikit tersentak.

Ahhh letih! Ni nak kena berlakon jadi Puteri Pelangi lagilah ni… Ishhh, stressnya!



“SO, Pelangi kerja di mana?”

Soalan pertama yang diajukan oleh Syed Iskandar.

Haishhh… Dia dah mula dah! Pelangi terbatuk kecil sambil mencuri pandang ke arah Irham yang sedang leka mengunyah makanan.

“Dia kerja dengan aku sekarang. PA” Jawab Irham pendek.

“Wow! PA? Seriously?” Syed Iskandar kelihatan teruja.

Pelangi juih bibir. PA sangattt… PA yang banyak ‘cum’, ‘cum’!

“Why? Sounds bad eh?” Soal Irham. Gelas berisi fresh orange dicapai dan diteguk perlahan. Dia sempat menoleh ke arah Pelangi yang kelihatan serba tak kena. “Kenapa sayang? Makanan tak sedap ya? Nak tukar?” Sengaja lelaki itu mahu mengusik Pelangi. Terasa comel pula bila melihat keadaan Pelangi ketika itu.

“Err. Tak. Tak. Sedap aje makanan ni semua.” Jawab Pelangi teragak-agak. Dia pandang Irham yang sudah tersengih ke arahnya. Cis! Ni lain tak bukan memang sengajalah tu nak kenakan aku!

“Kalau rasa tak sedap bagitahu. Nanti kalau perut tu sakit, susah hati I nanti…” Irham menambah lagi.

Eeuww! Sejak bila mamat ni jadi sweet talker ni?? Buang tebiat ke apa? Pelangi jeling tajam ke arah Irham.

“Jangan jeling I macam tu sayang… Tak senang duduk dah I ni.”

Huh! Pelangi terasa nak pengsan. Apa ni? Apa ni?? Dah kena sampuk hantu jebon ke dia ni??

“Woah! Woah! Come on you guys. Takkan depan aku pun nak bercinta kut? Terasa macam aku ni kacau daun pulak.” Celah Syed Iskandar.

Irham senyum sinis. Itu yang aku nak sebenarnya. Bisiknya sendiri.

“Eh, kacau daun apanya. We all memang macam ni. Sweet sentiasa. Kan sayang?” Irham sengaja mahu mengenakan Pelangi lagi.

Pelangi hampir tersedak. Balik balik aku yang kena. Balik balik aku! Bentak hatinya.

“Err… Ha’ah. Kami memang selalu macam ni, Syed. Well you know lah Irham ni. Dia memang suka kalau orang lain nampak yang kami sedang bahagia. Kan baby?” Ambik! Nak sangat kan kenakan aku. Nah sekarang, jadi baby. Terasa mahu meletus tawa Pelangi ketika ini. . Anyonyonyo baby. Bapak baby!

Irham tercengang. Dia tenung Pelangi tak berkelip. Ish, minah ni! Suka-suka hati pulak nak mem-baby kan aku!

“… Kenapa baby pandang I macam tu? I cantik sangat yer hari ni? Tak berkelip you tengok I dari tadi. Janganlah… I malu.” Pelangi buat memek muka tersipu-sipu malu.

Irham jadi tak keruan. Kalau macam ni gayannya bukan kau sorang aje yang malu Pelangi! Aku pun rasa malu tahap nak meninggal ni! Ishhh… Biar betul??

“Ha Ha Ha!” Syed Iskandar sudah tertawa besar. “You all ni kan! Okeylah, I admit. You both look sweet together. Can see you all tengah happy and yes, I jealous okay!” Puji Syed Iskandar jujur.

Irham dan Pelangi serentak tersengih. Anak mata mereka berlaga.

Sweet together yer? Kau tak tahu aku tengah menggelupur kat sini! – Irham

Sweet together yer? Kau tak tahu aku rasa nak muntah darah kat sini! – Pelangi

“Pelangi, I tell you what…-

“Err, tell me what?” Pelangi segera melarikan anak matanya dari Irham. Tak boleh lama-lama. Bahaya! Kan dari mata jatuh ke hati. Kan?

“… Irham sekarang memang jauh beza dari Irham yang I kenal dulu. So much different! I think this is all because of you.”

“Oh, really? How it can be? Erm, maksudnya. Macam mana Irham yang dulu? Mind to share?” Soal Pelangi teruja nak tahu.

“Eh Syed, tak perlu kut nak cerita benda lama. Aku…-

“Relakslah Alf. Atleast your fiancĂ©e tahu macam mana kau dulu. The dark side of you. Right Mrs Irham-to-be?” Kening Syed Iskandar terangkat sedikit.

Pergh! Mrs Irham-to-be? Terasa besar pulak ‘title’ tu untuk aku. Pelangi angguk sambil sengih tayang gigi.

“Sure, why not. You okay kan baby?” Soal Pelangi sambil kenyit mata. Wah, Pelangi! So-into-the-character tau kau ni. Siap berkenyit-kenyit mata bagai!

Irham buat muka tak puas hati. Hishhh… Tak payahlah nak mem-baby, babykan aku Pelangi! Meremang satu badan aku ni tahu tak!

“… Irham ni roommate I waktu study dulu.” Syed Iskandar sudah mula buka cerita.

“Roommate?” Soal Pelangi. Zaman bila ni? Dahinya berkerut.

“Waktu study di overseas dulu. Roommate kejap je. Tak habis pun satu sem…” Sambung lelaki itu. Irham sekadar mendiamkan diri.

“Oh, sekejap je? Kenapa sekejap?”

“Tak payah tahulah, Pelangi. Tak penting pun…” Irham mencelah. Tak suka bila cerita lamanya diungkit kembali.

“Alah…-

“No Alf, she should know about this… and you too.”

“Long story lah. Tak perlu. Aku dah boleh terima.”

“Boleh terima? Kau terima benda yang tak betul. Seriously, trust me this time. All the while, penerimaan kau tu sebenarnya salah. Kau kena tahu cerita yang betul.” Syed Iskandar bersuara serius. Raut wajah Irham ketika itu kelihatan tegang.

Dah pulak. Kenapa tiba-tiba jadi serius ni? Penerimaan apa yang salah? Cerita apa yang betul? Pelbagai soalan berlegar di benak Pelangi ketika ini.

“Okay. One thing I have to admit. Aku memang gunakan duit kau waktu itu. Tapi…-

“Syed, enoughlah. Tak payah nak ungkit. Aku dah halalkan semua tu.”

“No Alf. Aku taknak kau dengar cerita dari sebelah Tasha je.”

Tasha? Irham tayang riak muka sinis. Nama itu sudah lama mati dalam kamus hidupnya.

“Tasha? Siapa Tasha?” Pelangi bersuara tiba-tiba. Menyedarkan lelaki-lelaki dihadapannya itu akan kehadirannya yang semakin tidak disedari.

“Hurm…” Irham melepaskan sebuah keluhan berat. Matanya redup merenung ke arah Pelangi yang kelihatan bersungguh-sungguh mahu mengetahui sejarah silamnya.

“Long story, Pelangi…”




BERSAMBUNG... :D


+++++++++++++++++++++++++++++


Take care, dear readers :)





4 comments:

akma hussin said...

Tq ara. Lama tggu n3 ni.

lee jee joong said...

Ala panjangnya long story dia huhu tak sabar

norihan mohd yusof said...

puas baca n3 kali nih...tp tk sabar plak nk tahu cerita di sebalik kisah silam irham..cepat2 up yer dek writer..

Anonymous said...

Huaaaa T-T Penantian itu menyeksakan. Suspen betul

-Ainaa